Få gode råd til fremragende spisesteder på den populære men stadig gastronomisk undervurderede ferieø – Fra de helt lokale små “hemmelige” steder til de fine stjernebestøvede restauranter. Og til sidst kommer et par af mine bedste vintips.

Tekst og foto: Mikkel Wejdemann

Udsigt lige før landing…

Grisefest?

For ikke så mange år siden havde jeg svoret, at jeg aldrig ville komme til at drømme om rejser til Mallorca. Grisefest og masseturisme, nej tak! Men da et par gode venner bosatte sig på øen, så var der jo ingen vej udenom… Og heldigvis for det!

Mallorca er først og fremmest en ubeskrivelig naturskøn ø med dramatiske bjergformationer, som rejser sig op af det dybblå og indbydende Middelhav – og der er masser af muligheder for at finde små idylliske “gemmesteder” væk fra de værste turistfælder.

Gastro-artikel
Stjerne-mad

gastro-guide

Og så er der naturligvis (og endnu vigtigere) de gastronomiske muligheder på øen. Hvad angår maden, så synes jeg blot, at du skal læse løs af min guide til gode spisesteder, som blev bragt i gastro i september 2019. Du finder link til den her:
https://www.euroman.dk/gastro/her-skal-du-spise-paa-mallorca

Work & pleasure

Fremragende og ukendte vinhuse

Derudover skal der også lige falde et par hurtige linjer omkring vinen på øen.

Jeg genfandt for små 10 år siden min kærlighed til spanske vine, da kvaliteten for alvor tog et par voldsomme nyk opad i områder som Ribera del Duero og efterfølgende Rioja. I dag elsker jeg spansk vin (hvilket naturligvis spænder ultra bredt) og flere af mine største vinoplevelser stammer fra den iberiske halvø.

Lokalt marked

Mit kendskab til vine fra Mallorca var dog ganske begrænset inden mit første besøg på den baleariske ø. Men der er virkelig kvalitet at hente for pengene! Tidligere blev der primært produceret vin, som “blot” skulle drikkes af øens egne indbyggere. Men som kvaliteten er steget og flere og flere har fået øjnene op for, hvad der gemmer sig af smagsoplevelser i flaskerne, har udbuddet og mulighederne for at få fat i druerne heldigvis vokset.

Den vin man oftest ser på hylderne herhjemme er ofte AN/2, som også er et ganske udemærket bekendtskab. Andre lokale og absolut smagsværdige vinhuse er steder som:

På besøg i kælderen hos Binigrau og snak med den venlige og vingeniale ejer Matias

Mandia Vell – (Prøv f.eks. deres Pinot noir!!! ) –
https://www.mandia-vell.com/en_index.html

Vins Miquel Gelabert –
https://www.vinsmiquelgelabert.com/en/#

Son Prim –
https://www.sonprim.com/en/

Can Axartell –
https://www.canaxartell.com/en/

Og så til sidst mit absolutte favorit hus – Binigrau. –
https://binigrau.es/en/

Et lille vinhus som ikke bare laver fremragende rødvin, men som også laver fantastisk hvidvin! Snyd ikke dig selv for deres Nounat, og drik den gerne mens der bliver nydt frisk tilberedt fisk og skaldyr på en terrasse med den næsten allestedsværende skønne havudsigt som omkranser denne gastronomiske perle af en ø!

Nyd ferien – Buen provecho!

De bedste hilsner Mikkel