Færøerne – En tur til din Bucket List!

Tekst og foto: Mikkel Wejdemann

Vildskab, afstresning og gourmet

Langt ud i Atlanterhavet ligger 18 små isolerede øer, som et lidt udstødt eller glemt familiemedlem af det danske kongerige. Det er naturligvis Færøerne, der er snak om. En total overset perle for os danskere, på trods af at det er et yderst lettilgængeligt og fantastisk rejseland – Her finder du en fascinerende kombination af ubeskrivelig smuk og vild natur, en appellerende storslået ro, samt smagsoplevelser af en anden verden.


En af mange vanvittige udsigter – Her kun 10 minutters gang fra vejen ned til Gjórv og med udsigt over fjorden ind til Funningur

Fly away

Ankomstlufthavnen Vágar har altid haft et lidt blakket ry pga. en til tider ”spændende” indflyvning og kort landingsbane. Jeg ved ikke, om det har været med til, at der i min omgangskreds ikke er ret mange, der har haft planer om en udflugt derop. Men man kan trygt sætte sig i en flyver, for det er kun de højest uddannende og mest erfarne piloter, der tager sig af ruten mellem DK og Færøerne, hvilket jo altid er betryggende viden. Samtidig er flytiden kun i omegnen af 2 timer, og der kan ofte findes returbilletter med SAS eller Atlantic Airways til et sted mellem 1000,- og 1500,- kr. Så skulle den undskyldning for at komme afsted ligesom være viftet af bordet…


Fossá vandfaldet, som man kører lige forbi på vej mod Tjørnuvik. Der er smukke vandfald overalt på Færøerne

”Kæmpen og Kællingen” – Ikoniske klippeformationer

Hotel med udsigt

Jeg har selv besøgt Færøerne 2 gange – Første gang var med overnatning på hotel og anden gang i en lille Airbnb lejlighed nede ved havnen i Torshavn. Begge dele kan anbefales og har hver sine fordele. Men selv om at hotellet ligger en god gåtur fra centrum, skal det alligevel lige fremhæves og have et par ord med på vejen. For Hotel Føroyar (4 stjerner) er klart i en klasse for sig på Færøerne. Det ligger på toppen af Torshavn og er arkitektonisk nærmest bygget ind i fjeldvæggen, så det smukt går i ét med naturen. Og med placeringen medfølger et formidabelt panorama over hele hovedstaden og bugten, som kan nydes fra værelset, eller mens man f.eks. spiser sig igennem den lækre og store morgenmadsbuffet. En perfekt start på morgenen og en skøn måde at få fyldt energidepoterne op inden dagens udflugter.  


Morgenmad med udsigt fra Hotel Føroyar

Smukke byer ligger spredt rundt på øerne – Her er det lille Funningur

Færøsk skønhed

Til at komme rundt på øerne kan det klart tilrådes at leje bil. Og der er utallige fantastiske muligheder for at tage på opdagelse i de mange små ”picture-perfect” og idylliske landsbyer. Bare køreturen fra sted til sted er en fornøjelse i sig selv. Snørklede og snoede landeveje der smyger sig langs kanten af de mange dybe fjorde og henover fjeldtoppe med den ene fantastiske udsigt efter den anden. Et par af de byer, som man ikke må snyde sig selv for at køre ud til, er f.eks. Saksun, Tjørnuvik, Gjórv og det ikoniske vandfald ved Gásadalur. Fra de her udflugtsmål er der også rig mulighed for at komme ud og prøve trekking i absolut verdensklasse. Ture som kan vare fra små 10 minutter til mange timer alt efter humør og lyst. Husk kameraet!


Saksun – Gamle huse med det karakteristiske græs på taget

Slugten i Gjórv – Find bl.a. Kronprinsesse Mary’s bænk her, og tag den korte men stejle tur op langs klippesiden med vild udsigt og havet og Gjórv by

Gásadalur i stormvejr– Vandfaldet der dropper direkte i Atlanterhavet – Det ligger kun 15 minutters kørsel fra lufthavnen, så det er oplagt at besøge, som noget af det første

Ydmyg, men helt på toppen

Noget af det helt unikke ved et besøg på Færøerne er som nævnt naturen, og at man samtidig lynhurtigt føler sig meget lille og ydmyg, når man bevæger sig rundt på de kolonorme, græsbeklædte klippeformationer med dramatiske og adrenalinfremkaldende lodrette vægge, som falder ned i det dybblå og ofte oprørte hav. For mig er det ren livseliksir at vandre afsted her, og en oplevelse hvor al hverdags-stress hurtigt fordufter som dug for solen. Og apropos solen, så skal man være forberedt på at man i løbet af én dag, nemt kan opleve alle vejrets forskellige luner. Færøerne er forunderlig, ekstrem og gudesmuk – Samtidig er alle de bedste seværdigheder stort set tilgængelige for alle. Det kræver ikke andet end lidt gode vandresko og tøj til vejret. Selv en tur til det højeste punkt på Færøerne kan klares af alle med bare en tilnærmelsesvis fornuftig grundform. Og belønningen med det eventyrlige view over alle de 18 øer her fra toppen, står den dag i dag som et uomtvisteligt højdepunkt over de bedste udsigtspunkter, jeg har prøvet rundt i verden.    


Udsigt i verdensklasse fra toppen af Færøerne

Minus stress og ro i sjælen

Der er dog forholdsregler, så inden man kaster sig ud i længere udflugter, bør man tage et kig i brochuren herunder, hvor der findes beskrivelser af de enkelte trekking-ture og anden brugbar info. F.eks. hvornår der er harejagt, så man ikke får et stykke bly i r…!

https://issuu.com/visitfaroeislands/docs/vfi_hiking_dk_hq.compressed fra www.visitfaroeislands.com


Den ”hængende sø” – Optisk bedrag med havet, klipper og Sørvágsvatn søen

Smagen af ost, hav og (g)uld

Som om det ikke var nok med at være blæst bagover af omgivelserne, så kan Færøerne også noget ganske specielt på madfronten. Ja ja, færingerne har altid været berygtede/berømte for at spise mærkelige ting som hval og ræst. Ræst er kød af f.eks. torsk eller lam, som har hængt til modning i op til ca. 7 måneder i specielle hytter, hvorved der udvikles den samme bakterie, som vi kender fra Roquefort-ost. Det er virkelig nogle kraftige lokale smagsbomber, man kan få serveret, når man bestiller ræst. Noget der tager tid at vænne sig til, med mindre man altså er født og opvokset her (efter nu flere forsøg tror jeg faktisk, at jeg i fremtiden springer helt over, hvilket sjældent sker). Men hvis du er frisk på udfordringen, og vil have en virkelig autentisk spiseoplevelse, så prøv restaurant Ræst.


Menukortet på Ræst – Det er en vild oplevelse at spise her

Hvis du mere er til det sikre valg, kan man få noget af den bedste og mest friske sushi på restaurant Etika, som smukt udnytter de klare fordele, der er ved at være total omgivet af hav! Prøv deres super delikate grillede lakse-sticks og tempura kammuslinger.


Fine serveringer på Etika

Du kan også kaste dig ud i retter med bl.a. det lækreste saftige lam (lavet mere efter vores danske smagsløg) på Áarstova. Alle 3 restauranter ligger nede i det gamle centrum af Torshavn, som også er et absolut must at vandre rundt i. Stemningsfyldte smalle gader med smukke træhuse, hvor man fornemmer historiens vingesus med vikingemindesmærker og de over 150 år gamle bygninger, hvor Lagtinget – det færøske parlament – stadig hører hjemme. En sidste ting, som du ikke må snyde dig selv for, hvis du er den mindste smule gastro-interesseret, og samtidig er heldig at få bord – Koks! Færøernes første Michelin-restaurant og som i dag kan pryde sig med 2 stjerner er en oplevelse, der gør turen værd i sig selv. En lille hytte gemt oppe i en fjelddal, hvor du skal køres op i jeep efter at være blevet taget imod på en parkeringsplads med tørfisk, grindekød og bobler. Der venter dig en smags- og restaurantoplevelse af ”Noma”-dimensioner, og du bliver her præsenteret for alt det gastronomiske guld, disse fortryllende øer kan tilbyde!


Koks – Her frisk søpindsvin, som ikke findes meget bedre andre steder på kloden

Svært ikke at føle sig afslappet og lykkelig efter en aften på den hyggelige 2-stjernede Michelin-restaurant

Tid til afgang

Så for mig er der ingen tvivl om, at det er en kæmpe fejl, at der ikke er flere af os danskere, der besøger vores lille familiemedlem. De har så meget at tilbyde på så mange fronter, og her er endda kun beskrevet et lille udvalg. Tidspunktet for en rejse er efter min mening lidt underordnet. Ofte bliver man anbefalet at besøge øerne i sommermånederne, hvor fjeldsiderne er ekstra grønne, dagene er længere og chancen for sol en smule større. Men det betyder også, at der er væsentlig flere besøgende, og at man ikke helt har attraktionerne for sig selv. De gange jeg har været deroppe, har henholdsvis været i februar og november måned (måske har jeg også været heldig med vejret), hvor det virkelig har været en fornøjelse, at have følelsen af at have dette eventyrlige sceneri til rådighed helt for mig selv. Det er naturligvis et temperamentsspørgsmål, alt efter hvad man fortrækker – I min bog gælder det bare om at få noteret Færøerne så højt på sin ”Bucket-List” som overhovedet muligt, og derefter finde første ledige hul i kalenderen!

Med eventyrlige hilsner og god tur, Mikkel Wejdemann – ”MadMikkel”


Solnedgang og får ved Nordradalur