En food-guide til byens uendelige række af lækre muligheder

Tekst og foto: Mikkel Wejdemann

Berlin har en helt speciel placering i mit rejsehjerte. Jeg vil rigtig gerne invitere jer med på en tur rundt til mine absolutte favoritsteder, som jeg har fundet gennem talrige besøg de sidste mange år. Steder som jeg altid vender tilbage til, da de gang efter gang leverer det, jeg elsker allermest ved Berlin.

Ikoniske Alexanderplatz

Stjerne Street Food, Verdensmad og Michelin

Og for at gøre det helt klart fra begyndelsen – Berlin har efter min mening en unik madscene med et abnormt udvalg af muligheder! En scene der spænder bredt med input fra alle verdenshjørner. Overalt er der autentiske lækre retter fra de mange små hyggelige restauranter, der med løs hånd er drysset ud over hele byen. Der er ved hvert eneste besøg masser af nye spændende pop-up’s  at finde rundt på de mange forskellige markeder. Alt sammen steder, hvor du kan få stillet sulten med fremragende smagsoplevelser for et sted mellem 5-10 €. Man kan simpelthen altid finde noget godt og billigt i Berlin.

Der er også et utal af mere spektakulære muligheder at vælge i mellem. F.eks. er der for tiden 6 restauranter med 2 Michelin-stjerner og hele 14 forskellige at spise sig igennem med 1 stjerne. Restauranter med priser der stadig er væsentlig under, det man skal betale herhjemme for samme kvalitet. Jeg er vild med det!

CPH – Berlin in no time.

Mange har sikkert allerede været i Berlin flere gange og en af fordelene ved byen er jo netop placeringen – Turen, fra at du hopper på metroen i København med kurs mod Kastrup lufthavn, frem til at du står med den første kølige Weissbier og udsigt til fjernsynstårnet på Alexanderplatz, kan gøres på under 2,5 time – Jeg har testet!

Jeg elsker, at jeg ikke skal bevæge mig længere væk end det, før at jeg befinder mig i en hel anden verden fyldt med anderledes og nye indtryk – Berlin er mere end oplagt til en impulsiv smuttur, hvor man kan få bombarderet sine (smags-)sanser, også om det så bare er for en dag eller to.

Jeg havde fornøjelsen af at bo i byen tilbage i 2009, og heldigvis bor mange af de folk, jeg mødte dengang stadig i byen. Folk der i dag er blevet mine nære venner, som naturligvis altid gør en udflugt derned mere attraktiv. De er samtidig geniale til at holde mig ”up to date” med, hvad der sker af nye ting, og der sker altid meget i Berlin. Så det kan af naturlige årsager være svært at følge med, selvom at jeg så tit som muligt slår vejen forbi. Efterhånden har jeg faktisk mistet overblikket over hvor mange gange, jeg har besøgt byen. Et løst skud fra hoften må være et godt stykke over 20, da der siden 2009, ofte har sneget sig 2-3 ture ind om året.

Min Berlin-guide

Og med den lille baggrundshistorie vil jeg nu tage jer med på en tur rundt i nogle af byens forskellige områder. Jeg vil her kort beskrive og dele ud af mine Berlin-klassikere – De steder som jeg altid vender tilbage til, og som for mig er definitionen på det bedste Berlin kan tilbyde – Spots hvor man efter min mening mærker og smager byens stemning bedst!

Mitte:

Vietnam vs. Italien

Tæt på Alexanderplatz, men gemt godt væk fra de store boulevarder, findes et hyggeligt lille kvarter fyldt med gode shoppe muligheder og et par favorit spisesteder. Gå ned af Alte Schönhauser Strasse, så er du midt i det hele. Når jeg bliver sulten her, har jeg altid svært ved at vælge mellem ”Monsiour Voung” på den ene side af vejen, hvor de serverer super lækre frisklavede vietnamesiske specialiteter, og så restauranten lige overfor – Italienske ”Mädchenitaliener”, hvor jeg tit har fået et godt glas vin med lidt antipasti og nogle af de suverænt bedste pastaretter, som jeg har smagt udenfor Italien.

Monsiour Voung
Mädchenitaliener
Mädchenitaliener

Steak and party – LUKKET

Hvis du mere er til perfekt, stegte røde bøffer, så ligger et af byens bedste steder kun et par gader væk – ”The Grand” er et super tjekket sted med fantastisk mad og vinkort. Og ovenpå restauranten ligger stedets virkelig cool cocktailbar og natklub, hvor man efter middagen har mulighed for at feste igennem til den lyse morgen på ægte berliner-manér. ”The Grand” er nok det sted flest venner har været overrasket og imponeret over, når jeg har anbefalet dem steder i byen. 

The Grand

Prenzlauer Berg:

Mauerpark

For mange er en tur ned af stemningsfyldte Kastanienallee og Oderberger Strasse et must, når man går rundt i Prenzlauer Berg. Om søndagen er det oplagt at tage turen, hvis man alligevel er på vej mod det ugentlige kæmpe loppemarked i Mauerpark. Et marked som altid er en sjov oplevelse, især hvis man ikke har været der før, da stemningen er helt elektrisk. Da jeg var bosat i Berlin, boede jeg selv i området, og har brugt mange fornøjelige søndage derovre. Desværre synes jeg i dag, at selve markedet er ved at være lidt for overrendt og efterhånden næsten er ved at blive kvalt i sin egen succes.

Karaoke-time

Skæve Berlin

Jeg nyder i stedet ofte at sidde på skråningen lige ved siden af, hvorfra man kan betragte udsigten over markedspladsen lidt fra afstand med en kold øl købt hos en af de mange forbipasserende sælgere. Der er samtidig noget fedt over stemningen fra den nærliggende amfi-scene. Et sted der om eftermiddagen ofte er spækket med folk, der er tilskuere til en eller anden form for optræden, f.eks. det legendariske karaoke-show. Det er altid en speciel oplevelse at sidde her, alt imens man kan fornemme den lidt skarpe duft fra graffitimalernes spraydåser, der er i fuld gang med at lave vilde nye malerier på en af de sidste rester af den gamle Berlin-mur. Det er et fremragende og lidt ”skævt” sted at hænge ud og mærke lidt rigtig berliner-stemning!

Øko og hvide asparges

Et andet marked i Prenzlauer Berg som jeg virkelig holder af, er madmarkedet på Kollwitz Platz. Her er fyldt med forskellige lækre og oftest økologiske madboder, der både sælger små retter, man kan spise på stedet, eller friske varer man kan tage med hjem – Hvis man kommer i sæsonen for hvide asparges, er det her stedet, hvor man skal nyde dem. Markedet kører torsdag + lørdag, og det er genialt at stå ved et af cafébordene og nyde atmosfæren, mens man drikker et glas kold hvidvin til nogle af bodernes mange spiselige herligheder.   

Kreuzberg:

”Multi-kulti”

Kreuzberg er et af mine helt store favoritområder i Berlin. Det er ikke kun fordi, at man her finder byens bedste kebabs, eller at der findes et tyrkisk marked om tirsdagen og fredagen, som nærmest sender én direkte til Istanbul.  Heller ikke kun fordi jeg nyder de mange små skønne restauranter med krydderier fra hele verden i denne ”multi-kulti”-bydel. Men det er især favoritområde fordi, at her findes min yndlings stambar i byen, ”Das Hotel”!

Das Hotel og møglækre Mary – LUKKET

”Das Hotel” er baren, hvor de altid laver knivskarpe drinks, hvad enten det er en gin&tonic eller deres møglækre og perfekt brændende Bloody Mary. Det her sted holder 100 % og har længe været ultra-populært. Min gode ven Alex var med til at starte stedet, og han tog mig for efterhånden mange år siden med herind for første gang. Den unikke stemning fra dengang er heldigvis bibeholdt, og vi har haft vores ”fair share” af vilde fester på denne lokation. Rummet er stort set kun oplyst af levende lys, og der hænger altid friske blomster ned fra loftet, som er med til at give en skøn intim stemning, på trods af at her ofte er proppet med feststemte gæster. Du skal dog kunne klare lidt cigaretrøg for at nyde stedet, hvilket desværre gør sig gældende på rigtig mange barer rundt i byen. 

Das Hotel
Das Hotel

Bier vom fass

Et andet sted, jeg ofte nyder at sidde og drikke lidt alkohol efter en lang gåtur rundt i byen, er knap 100 m. fra ”Das Hotel” hos legendariske ”Ankerklause”. Denne bar findes, lige når man har krydset broen over kanalen, og det er altid skønt at sætte sig på den lille plads foran beværtningen og observere livets gang og ikke mindst Kreuzberg’s forunderlige diversitet af folk, mens man slukker tørsten i en velskænket Bier vom Fass.

Tysk vinnørderi

Nu til det, der tidligere var min egen lille hemmelighed… Du skal måske (eller helt sikkert?) være vin-nørd for at synes om dette sted, men lidt længere ud i Kreuzberg på Bobbstrasse ligger der i en kælder gemt en lille hyggelig vinbutik, ”Pfalzstaff”. Jeg tager aldrig til Berlin uden et besøg her. Butikken sælger, som navnet antyder, kun vine fra Pfalz i Sydtyskland, og der er virkelig meget god vin at hente her! Det ender ofte med et par gode glas, der bliver nydt med det samme på en af bænkene udendørs langs facaden til butikken, mens ejeren eller hans kone venligt serverer lidt snacks, og gladeligt fortæller historier om vinene. Det ender naturligvis også altid med, at et par flasker ryger med hjem til vinreolen.  

Fantastisk tysk læskedrik
Kun vine fra Pfalz

Østrigsk Michelin og David Bowie

Hvis den skal have fuld gas på de gastronomiske tangenter, så falder valget oftest også på et sted i Kreuzberg. Den to-stjernet Michelin-restaurant ”Horvart” er noget af det mest underspillede Michelin, som jeg har prøvet i Berlin og for den sags skyld også andre steder i verden – Og underspillet er ment i ordets mest positive forstand. Det er en restaurant, som primært er baseret på det østrigske køkken og med en sommelier med forkærlighed for tyske, østrigske og vine fra Balkan. Ikke noget man på forhånd nødvendigvis forbinder med madoplevelser fra allerøverste hylde. Men her formår de at lave mad, så englene synger! Og så er det på ingen måde opstyltet eller fisefornemt, men i stedet med en dejlig befriende og afslappet attitude. Jeg blev endda tilbudt et magasin at læse i, da jeg engang spiste der alene, og de sikkert troede, at jeg kedede mig – Det har jeg sgu aldrig prøvet før! Jeg takkede da også pænt nej tak, da jeg havde rigeligt at gøre med at holde fokus på deres virkelig smukke og lækre serveringer.

Lokalet har en lidt old-school stil med mørke træpaneler, og der er ikke noget, der indikerer, at du er ude at spise ekstra fint her. Hvis vejret tillader det, kan du i stedet sidde ude i deres hyggelige gårdhave med udsigt til kanalen og nyde maden der, hvilket også kan anbefales. At restauranten tidligere var en café med navnet Exil, hvor David Bowie i sin tid elskede at slå sig løs, bidrager kun til stedets i forvejen historiske karakter. Bottom line er, at du får noget af den bedste mad, som Berlin kan tilbyde på restaurant Horvart. Med fuld gas på valg af retter og vinmenu rammer regningen kun i nærheden af 1700,- kr.  Så der er virkelig ”value for money” at hente her.

Den mest underspillede Michelin-restaurant i byen – Horvart

Neukölln

Fra slidt til super hipt

Neukölln er en bydel, som har udviklet sig vildt gennem de sidste 10 år. Fra at være total nedslidt til i dag at være et område fyldt med kreative butikker, kaffebarer, caféer, værtshuse og restauranter med hver deres særlige atmosfære. Jeg elsker at gå rundt her og gang på gang opdage nye steder, der skal smages nærmere på. Neukölln er sammen med Kreuzberg områder, hvor man stadig kan få en fornemmelse af det, der for mig er det ”rigtige” Berlin (Hvad det så end er…?). Det er i hvert fald mere råt og med et kæmpe mix af kulturer, stilarter og dermed smagsoplevelser, som altid appellerer til mig. Prøv i øvrigt en cykel eller gåtur ude i området ved den gamle lufthavn og arkitektoniske perle ”Tempelhof”, som altid er et hit.

Rooftop og solnedgang

Et rigtig sjovt sted med fremragende udsigt over hele byen er ”Klunkerkranich”- Et rooftop område med forskellige små spise og udskænkningssteder på toppen af det kitschede indkøbscenter ”Neukölln Arcaden”. Det er lidt en kunst at finde vej op på taget, da man først skal gennem centret, op på 5. sal og ud i et parkeringsanlæg, for endelig at finde den sidste etage op, hvor udsigten og den charmerende og lidt Christiania-agtige stemning tager imod dig.  Det er et helt perfekt sted at hænge ud til et par drinks, mens man nyder solnedgangen over byen.

Udsigt over Berlin fra roof-toppen

Charlottenburg-Wilmersdorf

Food-Court i KaDeWe

Mange, der besøger Berlin, skal også lige et smut forbi Kurfürstendamm. Oftest er det for at se, om der er noget nyt spændende til garderoben, da alle de store Flagship Stores findes langs den brede boulevard. Området siger ikke mig det helt store, men der er dog ét sted, som gør, at jeg ofte alligevel finder derud – KaDeWe, Europas største stormagasin! Du finder her alt i klassisk mode, ure, kosmetik osv. Men vigtigst af alt finder du på øverste etage en formidabel Food-Court med det vildeste udvalg af delikatesser. Jeg kan bruge timer på at vandre rundt i de forskellige fødevaresektioner og hapse lidt undervejs. Du kan nyde østers og anden frisk seafood med tilhørende sprød champagne. Du kan finde tapas, sushi, lækre wokretter, traditionelle tyske anretninger og meget mere. Så når du nu alligevel er ude at shoppe, så smut op på toppen af KaDeWe og spis en ordentlig frokost i ægte gourmet omgivelser.

Souvenirs

Køb vin! – Rød eller hvid?

Hvis du er til god vin, så får du her lige et ekstra fif til indkøbssedlen… I KaDeWe’s enorme vinafdelingen har de noget af den bedste tyske vin. Både af den røde og hvide slags. Snup et par flasker ”Sankt Paul” på druen Spätburgunder (det tyske svar på Pinot noir) fra tophuset Friedrich Becker – De fås i forskellige kvalitet og prisklasser, men ofte til priser under hvad du kan finde på nettet. Og vi snakker altså tysk rødvin af Formel 1 klasse – Huset er af flere kåret til Tysklands bedste.

Hvis du er mere tørstig efter hvidvin, må du ikke snyde dig selv for et par flasker ”Schloss Johannisberg – Riesling Spätlese”. Et historisk vinhus, da de var de første i verden til at producere riesling. Denne vin er klart til den søde side, men stadig med en fantastisk syrebalance – Absolut topkvalitet og noget dine venner for evigt vil være dig taknemmelige for at servere. Sidst jeg var i KaDeWe, fandt jeg flasken 100,- kr. billigere end på danske vinhandleres hjemmeside og endda et par euro billigere end ved køb på selve vinslottet i Rheingau. Et vaskeægte fund!

En utømmelig liste

At lave en komplet liste over gode steder i Berlin er nærmest en umulighed, og vil under alle omstændigheder gøre dette indlæg alt for langt – Men jeg håber virkelig, at du med denne ”lille” by-guide har fået lyst og inspiration til at begive dig på en gastronomisk udflugt til Berlin, for der venter med garanti en masse fantastiske oplevelser. Og som tidligere nævnt, så er der ingen undskyldning for ikke at slå et smut forbi denne altid levende, multikulturelle, urbane og historiske by – Den ligger lige rundt om hjørnet, og den smager fuldstændig genialt!

God appetit og rejselyst – De bedste hilsner, Mikkel